Ziek, maar toch de Vierdaagse lopen

NIJMEGEN – Vierdaagselopers zijn lang niet allemaal gezond zijn.  Dat blijkt uit het vierdaagseonderzoek van het Radboudumc. Er zijn ook wandelaars die iets onder de leden hebben. Toch lopen ze wel mee. 

Dit jaar kijkt het Radboudumc anders naar de vierdaagseloper, namelijk naar hun positieve gezondheid. Mensen met een positieve levensinstelling gaan gewoon door, ook al zijn ze ziek.

Positieve gezondheid bestaat uit zes dimensies van gezondheid, waaronder lichamelijk en geestelijk functioneren, maar ook sociaal-maatschappelijk participeren en zingeving van het leven. Tijdens het Vierdaagseonderzoek zullen zo’n 5000 mensen op deze aspecten van gezondheid gevolgd worden.

Het Radboudumc werkt hiervoor samen met het Institute for Positive Health, het instituut opgericht door Machteld Huber. Huber: ‘Bij positieve gezondheid gaat het erom waar iemand blij van wordt en wat zijn of haar leven zin geeft. Daar put een mens veel kracht uit. Ik vermoed dat deze factoren bij de Vierdaagselopers sterk vertegenwoordigd zijn.’