‘U bent er weer’

NIJMEGEN – De vierdaagse werd er bij Jan van der Zandt, geboren en getogen in Nijmegen Oost, met de paplepel ingegoten.  Zijn ouders huisvestten altijd vierdaagselopers, zelfs een beroemde Nederlander Ruud Wolf van de Blue Diamonds. Jan herinnert zich diverse parafernalia die in zijn ouderlijk huis aanwezig waren en nog gekoesterd worden zoals een penning geslagen voor de 40ste Vierdaagse met de spreuk ‘Willen is kunnen’.

Zelf heeft Jan de vierdaagse nog nooit gelopen. Wel heeft hij een aantal keer geholpen in de organisatie met het scannen van de polsbandjes van starters op de Wedren. Nu staat de 71-jarige alweer een aantal jaren op de hoek van de Heyendaalseweg – Archipelstraat om de lopers aan te moedigen.

‘Goedemorgen, u bent er weer’; zo wordt Jan begroet door vele lopers. Jan, een mensen mens die graag op straat is, staat vanaf 04:00 uur tot de laatste loper voorbij gekomen is, drie dagen lang langs de kant van de weg om de zojuist vertrokken lopers een hart onder de riem te steken.

‘Iedereen heeft een talent’ zegt Jan met een schorre stem. Zijn grootste talent is de liefde voor alle mensen en de standvastigheid op zijn vaste begroetingsstek. Voor vele lopers is Jan een rots in de branding want zij weten dat hij er altijd staat met woorden zoals ‘We doen het samen en samen staan we sterk’.