Kamp Heumensoord getroffen door norovirus

NIJMEGEN – Dertig militairen van verschillende nationaliteit zijn getroffen door het norovirus tijdens de Vierdaagse. Het virus is erg besmettelijk en zorgt voor een ontsteking in de darmen. Omdat Heumensoord al maatregelen getroffen heeft, hoeft er geen personeel van het Rode Kruis ingezet te worden. Daardoor zijn er geen EHBO-gevolgen voor burgerwandelaars.

De militairen kregen last van diarree, misselijkheid en buikkrampen. Op het militaire kamp Heumensoord werden direct maatregelen genomen. Ze werden apart gelegd en hebben een eigen toilet toegewezen gekregen, om verspreiding te voorkomen.

Op Heumensoord verblijven ruim 6.000 militairen. De kans dat het iets met de keuken van Heumensoord te maken heeft, blijft klein. Defensie neemt veel maatregelen voor een goede hygiëne. De centrale keukens worden onderzocht. Het kan zijn dat de militairen al met het virus geïnfecteerd waren toen ze in Nederland aankwamen. Ook is er een kans dat de militairen de besmetting hebben opgelopen door een van de hapjes die onderweg uitgedeeld worden.
Er bestaat een kans dat de militairen andere lopers onderweg hebben aangestoken met het virus. Het norovirus staat erom bekend ernstig besmettelijk te zijn.