34 nationaliteiten op kamp Heumensoord

NIJMEGEN – Kamp Heumensoord huisvest dit jaar 34 nationaliteiten voor de 101ste Vierdaagse. 17 Nato-landen zijn vertegenwoordigd. Opmerkelijke delegaties komen uit Fiji, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka. Ook Afrikaanse militairen zijn aanwezig uit Kameroen, Kenia, Oeganda en Zuid-Afrika. Deze zogenaamde ‘small contingency landen’ zijn met 350 militairen aanwzig.

Naast Nederland met militaire 1758 lopers doen nog negen andere delegatielanden mee. Groot-Britanië heeft, inclusief verzorging, 900 militairen in het kamp gelegerd en daarmee zijn zij traditoneel met de meeste militairen vertegenwoordigd. De Scandinavische landen Denemarken, Noorwegen en Sweden leveren respectievelijk 540, 490 en 480 lopers inclusief verzorging.

‘Verzorging’ op kamp Heumensoord bestaat uit stafleden en militairen die de verzorging van hun detachement voor hun rekening nemen. Uit Duitsland komen 450 militaire lopers en zowel Frankrijk als de Verenigde Staten zijn met 350 lopers aanwezig.

De vlaggen van al deze deelnemende landen werden zondagochtend tijdens een korte ceremonie onder toeziend oog van burgemeester luitenant-kolonel Albert Strijker en stafadjudant de Vries gehesen. De vlag van het gastland Nederland hangt altijd links  en de volgorde van de andere landen is volgens het Franse alfabet.